Je hebt misschien weleens gehoord van blauw licht, rood licht, Omnilux of misschien Lite Luxe. Terwijl Omnilux en Lite Luxe echte merknamen zijn en rood of blauw licht verwijst naar het type behandeling (rood is geweldig voor lijntjes en rimpels, terwijl blauw wordt gebruikt voor de behandeling van acné), zijn dit in wezen dit allemaal vormen van lichttherapie met LED.

Vaak gebruikt als een stap in professionele gezichtsbehandelingen (na exfoliatie en vóór hydratatie), is de LED lichttherapie een bewezen anti-verouderingsmethode. Maar wat is het eigenlijk? Niet te verwarren met laser, is de lichttherapie oorspronkelijk ontwikkeld om de genezing van wonden en postoperatieve littekens te versnellen. De verjonging van een gezonde huid was dan ook een gelukkige bijkomstigheid.

Als de therapeutische lichtenergie de juiste golflengte heeft, zullen de cellen in de dermislaag van de huid die lichtenergie omzetten in ATP (adenosinetrifosfaat), de brandstof die de cel gebruikt om zijn werk te kunnen doen. De fibroblastcellen in de dermislaag hebben de taak om collageen te produceren (wat de huid volheid geeft) en elastine (waardoor de huid elastisch is). Zo geeft LED de cellen een ‘volle tank brandstof’ en beginnen deze fibroblastcellen collageen en elastine te produceren, zoals toen je 20-25 jaar oud was.

Het resultaat is dat de teint wordt opgehaald met nieuw collageen (omdat rimpels naar buiten worden geduwd) en nieuwe elastine (wat helpt om de huid strakker en elastischer te maken). Klinkt goed, toch? Een ander pluspunt is dat er weinig tijd voor nodig is en dat het kan worden gedaan tijdens bijvoorbeeld een lunchpauze.

Behandelingen in een salon worden twee tot drie keer per week aanbevolen voor een kuur van vier tot zes weken. Dit is ideaal voor een bruiloft of voor een groot evenement, want een sessie duurt slechts 20 minuten. Het is ook een effectieve en pijnvrije benadering voor de behandeling van huidaandoeningen zoals hyperpigmentatie en acné bij volwassenen. De sensatie bij de behandeling is verwant aan zonnebaden (veel mensen vallen dan ook in slaap).

LED lichttherapie is ideaal voor het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, verbetert de ongelijkmatige teint, verkleint de poriën, verlicht de huid en verjongt de jeugdige uitstraling van jouw huid. Als je onlangs bent afgevallen of op dieet bent, als je te veel tijd in de zon hebt doorgebracht enz. kan het langer duren om de resultaten te zien, maar bij continu gebruik kan iedereen profiteren van LED lichttherapie.

Hoewel er afdoende onderzoeken zijn uitgevoerd naar de effectiviteit van LED lichttherapie, moet je natuurlijk altijd wel het advies van jouw schoonheidsspecialist opvolgen. LED lichttherapie is het enige esthetische middel dat geen enkele contra-indicatie heeft. Het is goed voor alle huidtypes, tinten en omstandigheden. Het is veilig voor de ogen en kan niet te veel worden gebruikt. Dat gezegd hebbende, is het altijd verstandig om als je de LED lichttherapie thuis gebruikt de instructies van de fabrikant op te volgen en bij de fabrikant navraag te doen, als je het apparaat wenst te gebruiken op een manier, die niet wordt beschreven in de instructies.